Moguće priznanje palestinske državu prije sporazuma s Izraelom

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je  da bi njegova zemlja mogla zvanično da prizna palestinsku državu poslije postizanja primirja u Gazi bez čekanja ishoda mogućih višegodišnjih pregovora Izraela i Palestinaca o rješenju sa dvije države.

Kameron je u razgovoru za AP  tokom posjete Libanu, namijenjene da ublaži tenzije u regionu, rekao da ne bi moglo da dođe do priznanja dok je Hamas u Gazi, ali da bi moglo da bude dok traju pregovori Izraelaca i palestinskih vođa. Britansko priznanje nezavisne države Palestine, uključujući i u UN, ne može da se desi "na početku procesa, ali ne mora da bude ni na samom kraju procesa", rekao je Kameron, koji je bivši britanski premijer. "Moglo bi da bude nešto što razmatramo kako ovaj proces, napredovanje ka rješenju bude postajao realniji.

Ono što treba da uradimo je da damo palestinskom narodu viziju bolje budućnosti, budućnosti dobijanja sopstvene države", rekao je Kameron. On je rekao da su ti izgledi "apsolutno vitalni za dugoročni mir i bezbjednost u regionu". Britanija, SAD i druge zapadne zemlje podržavaju ideju nezavisne Palestine koja bi postojala uz Izrael, kao rješenje najupornijeg sukoba u regionu ali su rekli da bi palestinska nezavisnost trebala da dođe u okviru pregovaranog dogovora. Po tom pitanju nije bilo sadržajnijih pregovora od 2009. godine. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je javno odbacio mogućnost formiranja nezavisne palestinske države poslije rata.

Izvor:RTCG