Naređena istraga protiv Klintonovih

Iz američkog ministarstva pravde saopšteno je da je od tužilaca zatraženo da istraže humanitarnu fondaciju bračnog para Klinton i sporazum o prodaji kompanije Uranium One ruskom Rosatomu.

Demokrate su istragu o Uranium One nazvali "ogromnom diverzijom" od istraga koje okružuju Donalda Trampa i njegove saradnike, prenosi Radio Slobodna Evropa. Uranium One, kanadsku rudarsku firmu koja je posjedovala petinu američkih zaliha uranijuma, kupila je 2010. godine ruska državna kompanija Rosatom.

Američko ministarstvo vanjskih poslova, pod tadašnjom državnom sekretarkom Hilari Klinton, pomoglo je u odobravanju ovog sporazuma iz 2010. godine, zajedno s bivšim predsjednikom Barakom Obamom. Republikanci tvrde da je ministarstvo vanjskih poslova odobrilo ovaj sporazum nakon što je humanitarna fondacija Bila Klintona primila donaciju u iznosu od 145 miliona dolara.

Neke od tih doprinosa Klintonovi nijesu javno obznanili, uprkos njihovom obećanju da će javno imenovati sve donatore, navodi Njujork Tajms, prenosi RSE.

 

Izvor:RTCG