U Hagu počelo suđenje protiv izraelske države, ozbiljne optužbe za genocid

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu  počeo je  postupak po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze.

Zastupnici Južnoafričke Republike tvrde da je Izrael imao "genocidnu namjeru" protiv Palestinaca u enklavi, kao i da je "prešao granicu", prekršivši dva člana Konvencije o genocide Saslušanje predstavnika Izraela zakazano je za danas, prenosi RTS.  Advokatica Adila Hasim, u ime pravnog tima Južne Afrike, iznijela je na sudu da se "djela Izraela protive Konvenciji o genocidu", istakavši da je "u izraelskim napadima povrijeđeno i osakaćeno blizu 60.000 Palestinaca, od kojih su većina žene i djeca". "Nesporna je patnja palestinskog naroda – i fizička i psihička", poručila je Hasim i dodala da je Izrael prisilno iselio oko 85 odsto Palestinaca u Gazi. Hasim je, takođe, predočila da akcije Izraela u Gazi ukazuju na to da ima "genocidnu namjeru" "Palestince ubija izraelsko oružje i bombe.

U neposrednoj su opasnosti, takođe od smrti zbog gladi i bolesti, uništenja palestinskih gradova, ograničene pomoći", poručila je advokatica pred najvišem sudom UN-a. Prema njenim riječima, jasno je da neki, ako ne i svi, od ovih akata potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu iz 1948. godine. Južnoafrička Republika je 23. decembra prošle godine podnijela tužbu Međunarodnom sudu u Hagu, koji je pod okriljem Ujedinjenih nacija, kako bi primorao Izrael da odmah obustavi vojne operacije u palestinskoj enklavi.Proizraelske i propalestinske organizacije održale su protest ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu gdje je danas otvoreno ročište povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

Hiljade pristalica Izraela pjevale su pjesme i nosile holandske i izraelske zastave marširale su do zgrade suda, a među demonstrantima su bili i rođaci kidnapovanih ili ubijenih civila u napadu palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, prenosi Rojters. „Danas su iznijete apsurdne optužbe protiv Izraela za genocid, dok Hamas svakodnevno čini zločine protiv čovječnosti”, rekao je jedan od demonstranata Majk Levi, čiji je brat talac Hamasa. On je naveo da su njegov brat i ostali taoci i dalje u Gazi, dodavši da „o tome niko ne priča”

.Izvor:RTCG