Saudijska Arabija protiv raseljevanja stanovništva Gaze

Saudijski ministar informisanja Abdulah Alsvaha kaže da Saudijska Arabija kategorički odbija raseljavanje stanovništva Gaze, novu okupaciju enklave i izgradnju izraelskih naselja na toj teritoriji.

Alsvaha je takođe rekao da Saudijska Arabija nastavlja da poziva na “pozivanje okupacione vlade (Izraela) na odgovornost za kršenje pravila međunarodnog legitimiteta i humanitarnog prava”. U međuvremenu, saudijski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu, princ Kalid Bin Bandar Al Saud, rekao je za BBC Radio 4 da "problem koji danas imamo sa sadašnjom vladom u Izraelu je da postoji ekstremna i apsolutistička perspektiva, koja ne radi na postizanju kompromisa i stoga nikada nećete okončati sukob”.

Rekao je da bi volio da Ujedinjeno Kraljevstvo preispita svoj stav prema Izraelu jer je “slijepa tačka prema Izraelu problem pošto stvara mrlju miru”, piše Al Džazira.  Ambasador je takođe rekao da je Saudijska Arabija bila “blizu” dogovora o normalizaciji s Izraelom prije 7. oktobra i da Kraljevina još uvijek vjeruje u takav dogovor.

Izvor:RTCG