Netanjahu: Izrael spreman da ide u rat protiv Hezbolaha, ali neće; Svaki stoti Palestinac ubijen u ratu u Gazi

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave u Ramali, na okupiranoj Zapadnoj obali, objavilo je juče da je ubijeno najmanje 22.835 ljudi u Gazi, a palestinski Centralni biro za statistiku saopštio da je to jedan odsto od ukupnog broja stanovnika te teritorije.

Ranjeno je kako je navedeno 58.416 Palestinaca, što je više od 2,6 odsto populacije, odnosno više nego jedna od 40 osoba. Ministarstvo dobija podatke od bolnica u Gazi, kojom vlada Hamas. Ministarstvo zdravlja Hamasa koje ima tendenciju da saopštava neznatno veći broj žrtava nego ministarstvo u Ramali zbog odlaganja u slanju informacija danas je objavilo da je ubijeno 23.804 ljudi, a 58.926 ranjeno.

Izrael tvrdi da je ubijeno više od 8.000 ekstremista u ratu protiv Hamasa. Ministarstvo zdravlja u Ramali navodi da je ubijeno više od 5.300 žena i više od 9.000 djece, što zajedno čini gotovo dvije trećine žrtava. Kralj Jordana Abdulah Drugi upozorio je danas da je sukob u Gazi stvorio čitavu generaciju siročadi. "Više djece je umrlo u Gazi nego u svim drugim sukobima širom svijeta protekle godne. Od onih koji su preživjeli mnogi su izgubili oba roditelja - čitava generacija siročadi", saopšto je kralj koji se u nedjelju u Amanu sastao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenon. Oni su se dogovorili da "nastave blisku saradnju za neprekidnu humantarnu pomoć u Gazi", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler u nedjelju.

Izvor:Vijesti