Broj poginulih u zemljotresu u Japanu povećan na 94

Broj poginulih u zemljotresu jačine 7,6 stepeni po Rihterovoj skali, koji je pogodio Japan 1. januara, povećao se na 94, a nestalo je više od 200 osoba.

Oko 33 hiljade osoba je evakuisano zbog zemljotresa. Japanska vlada planira da iskoristi oko 28 miliona dolara iz rezervnog fonda da pojača spasilačke napore, a broj vojnika koji učestvuju u spašavanju udvostručen je i sada iznosi 4,6 hiljada, prenosi Tanjug. Sjedinjene Američke Države (SAD) saopštile su danas da pripremaju vojnu logističku podršku i pomoć za regione Japana razorene u katastrofalnom zemljotresu.

Američki ambasador u Japanu Ram Emanuel rekao je da SAD pripremaju vojnu logističku podršku, pomoć u hrani i drugim zalihama. Portparol japanske vlade Jošimasa Hajaši kazao je da Japan pregovara sa SAD o hitnoj pomoći i da trenutno ne prihvata pomoć iz drugih zemalja. Neimenovani američki zvaničnik rekao je da vlade Japana i SAD-a koordiniraju moguću pomoć američkih trupa. Oko 54 hiljade pripadnika američkih snaga nalazi se u Japanu, što je najveće američko vojno prisustvo u inostranstvu.

Izvor:MINA