U eksploziji u Iranu najmanje 95 stradalih

U eksploziji koja se dogodila tokom obilježavanja godišnjice ubistva komandanta Revolucionarne garde Irana Kasema Solejmanija, u iranskom gradu Kermamu poginulo je najmanje 95 ljudi.

Saradnik iranskog predsednika Ebrahima Raisija, Mohamed Džamšidi okrivio je Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD) za eksplozije i tragediju, dok je Vašington odbacio tvrdnje o umiješanosti te dvije države u napad. "Odgovornost za ovaj zločin snose američki i cionistički režimi (Izrael), a terorizam je samo oruđe", naveo je Džamšidi na mreži X, prenosi Radio Slobodna Evropa. Džamšidi, kako se navodi, nije pružio dokaze za te tvrdnje. "SAD nijesu umiješane ni na koji način, a svaka suprotna sugestija je smiješna", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler, dodajući da ne postoji razlog da vjeruju da je Izrael umiješan u napad.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi naveo je da će počinioci napada biti identifikovani i “kažnjeni za svoj gnusni čin". Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je eksplozije, dok je zamjenik specijalnog izaslanika SAD za Iran rekao da ta država pomno prati razvoj događaja. Incident na godišnjici smrti Sulejmanija pojačao je strahove od širenja sukoba u regionu, dok Izrael nastavlja rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, a pobunjenici Huti iz Jemena napade na komercijalne brodove u Crvenom moru. Sulejmani je ubijen prije četiri godine u američkom vazdušnom napadu.

Izvor:MINA