Izrael pojačava udare na jugu Gaze, bombardovana i periferija Damaska

Sukob Izraela i Hamasa – 88. dan. Izraelska vojska saopštila je da proširuje kopnenu ofanzivu južno od grada Gaze.

Palestinski Crveni polumjesec uspostavio je prvi kamp za raseljene Palestince u Kan Junisu. U racijama IDF-a na Zapadnoj obali ubijena su četiri Palestinca. Sirijska vojska saopštila je da je Izrael rano jutros izveo vazdušni napad na periferiju Damaska i da je u napadu pričinjena materijalna šteta.

Izraelska vojska jača udare na jug Pojasa Gaze

Izraelski avioni i tenkovi pojačali su tokom noći napade na deljove grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, rekli su stanovnici, dok se na sjeveru enklave, u gradu Gazi, tenkovi povlače.

Stanovnici okruga Šeik Radvan, u sjevernom dijelu te palestinske enklave, prvi su javili da su se izraelski tenkovi povukli, poslije onog što su opisali kao najintenzivnijih 10 dana ratovanja od početka sukoba.

Tenkovi izraelske vojske, takođe, su se povukli iz okruga Al-Mina u gradu Gazi i djelovima okruga Tel el Hava, uz zadržavanje nekih pozicija u predgrađu koje kontrolišu glavni obalni put enklave.

Međutim, tenkovi se u drugim djelovima sjeverna Pojasa Gaze nisu povukli, i u centralnim djelovima enklave, borbe su se nastavile nesmetano, rekli su stanovnici, dodajući da su izraelslkii tenkovi granatirali izbjeglički kamp El Buredži u centralnoj Gazi.

Izraelski zvaničnik je u ponedjeljak saopštio da će vojska povući svoje snage iz Gaze ovog mjeseca i preći na višemjesečnu fazu lokalizovanih operacija "čišćenja", što su stručnjaci protumačili kao ulazak izraelske ofanzive u Gazi u novu fazu.

Racije IDF-a na Zapadnoj obali, ubijena četiri Palestinca

Četiri Palestinca su poginula, a jedan izraelski vojnik je ranjen tokom racije u gradu Azun na sjeveru Zapadne obale, saopštila je izraelska vojska.

U postu na društvenoj mreži Iks, nekadašnjem Tviteru, izraelska vojska je saopštila da su ubijena četvorica Palestinaca, koji su ih napali eksplozivom i zabarikadirali se u jednoj kući.

Takođe je objavljena fotografija tri automatska pištolja Carlo za koje su tvrdili da su ih muškarci nosili. Izraelske snage nastavile su preko noći napade na nekoliko oblasti okupirane Zapadne obale.

Borbe su zabilježene u Kalkilji. Od 7. oktobra izraelska vojska i doseljenici su ubili najmanje 320 Palestinaca, dok je oko 5.000 pritvoreno.

Izrael izveo vazdušni napad na ciljeve na periferiji Damaska

Sirijska vojska saopštila je da je Izrael rano jutros izveo vazdušni napad na periferiju Damaska i da je u napadu pričinjena materijalna šteta. Napad je izveden iz pravca Golanske visoravni, javila je sirijska agencija Sana.

Izraelski zvaničnici nijesu za sada komentarisali napad. Izrael, je od 7. oktobra, pojačao udare na položaje milicija u Siriji koju podržava Iran, kao i na položaje sirijske protivvazdušne odbrane.

U Kan Junisu uspostavljen kamp za raseljene Palestince

Palestinski Crveni polumjesec uspostavio je prvi kamp za raseljene Palestince u gradu Kan Junisu.

Kamp je postavljen da može da primi 300 porodica, medicinske timove i ekipe hitne pomoći, ali će se kapacitet kampa proširiti na 1.000 šatora, saopšteno je iz palestinskog Crvenog polumjeseca.

Na uspostavljanju kampa radili su i pripadnici egipatskog Crvenog polumjeseca.

 

Izvor: RTCG