Evropski saveznici Izraela i izraelski demonstranti pozivaju na prekid vatre

Neki od najbližih evropskih saveznika Izraela i izraelski demonstranti pozvali su na prekid vatre posle nedavnog ubistva trojice talaca koji su mahali bijelom zastavom u Pojasu Gaze.Taoce su ubili izraelski vojnici misleći da predstavljaju prijetnju i taj incident pojačao je zabrinutost o vođenju rata protiv Hamasa koji traje već 72 dana.

Demonstranti traže od vlade da obnovi pregovore o oslobađanju talaca sa palestinskim islamskim Hamasom, vladajućim u Gazi. Vlada Izraela se obavezala da će uništiti tu ekstremističku organizaciju posle iznenadnih napada bez presedana na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra, u kojima je ubijeno preko 1.200 ljudi, uglavnom civila i odvedeno 240 talaca. Izrael bi takođe mogao da se suoči sa pritiskom da smanji velike vojne operacije kada u posjetu dođe ministar odbrane SAD Lojd Ostin (Lloyd Austin) jer je Vašington izrazio zabrinutost zbog rasta broja civilnih žrtva u Gazi iako obezbjeđuje ključnu vojnu i diplomatsku podršku toj zemlji. Poziv na "hitno primirje" Izraelu je uputila ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona (Catherine Colonna) u cilju oslobađanja još talaca i isporuke veće količine pomoći Gazi i približavanju "početku političkog rješenja". Ministarstvo spoljnih poslova Francuske je prethodno reklo da je jedan njegov zaposleni poginuo u izraelskom udaru na jednu kuću u Rafi i osudilo napad u kojem je poginulo još nekoliko civila.

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Njemačke su u međuvremenu pozvali na održiv prekid vatre, ocijenivši da je "suviše mnogo civila ubijeno". "Izrael neće pobijediti u ovom ratu ako njegove operacije unište izglede za mirnu koegzistenciju sa Palestincima", napisali su britanski šef diplomatije Devid Kameron i Njemačke Analena Berbok u Sandej tajmasu. Očekuje se da će američki ministar odbrane nastaviti diskusije u roku za okončanje najintenzivnije faze rata.Izraelski i američki zvaničnici su razgovarali o tranziciji ka ciljanim udarima.

Meta takvih udara bili bi lideri Hamasa, a cilj bi bio oslobađanje talaca, ali nije rečeno kada će se to desiti. Porodice talaca su u međuvremenu upozorile da zatočeni u Gazi prolaze kroz pakao i da su u smrtnoj opasnosti te da Izrael mora ponuditi još jedan sporazum o oslobađanju talaca. Hamas je rekao da se to neće desiti dok se rat ne okonča i da će za razmjenu zahtijevati oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika, usključujući ekstremiste. U udarima iz vazduha i kopnenim operacijama sa zemljom su sravnjeni veliki djelovi sjevernog dijela Gaze, ubijene hiljade civila i većina stanovnika potisnuta na jug opkoljene teritorije gde sada živi u prenaseljenim skloništima i šatorima. Oko 1,9 miliona Palestinaca, gotovo 85 odsto stanovnika Gaze, je napustilo svoje domove. Poginulo je više od 18.700 ljudi, većinom žena i dece, po podacima tamošjeg ministarstva zdravlja.

Izvor:RTCG