U bolnici u Gazi pronađeno mrtvo pet prijevremeno rođenih beba

U Gazi je i dalje na snazi sporazum o prekidu vatre između izraelske vojske i pripadnika palestinske grupe Hamas, dok Katar radi na produženju primirja.

Peta grupa od 12 talaca oslobođena je iz Gaze, dok je iz izraelskih zatvora pušteno još 30 Palestinaca. Ujedinjene nacije predložile su otvaranje još jednog prelaza za isporuku pomoći iz Izraela u Gazu. Pet prijevremeno rođenih beba pronađeno je mrtvo u bolnici u gradu Gazi, koji je bio epicentar borbi prije stupanja na snagu primirja između Izraela i Hamasa, objavio je portparol ministarstva zdravlja Hamasa. Do prekida borbi, u petak kada je stupilo primirje na snagu, bolnice najvećeg grada u palestinskoj enklavi bile su na meti izraelskih napada.

Prema navodima ljekara više bolnica je evakuisano, a nekoliko njih po naređenju izraelske vojske. „Okupacione snage ostavile su pet prijevremeno rođenih beba u jedinici intenzivne njege u bolnici al Nasr, jednoj od glavnih pedijatrijskih bolnica u Gazi“, rekao je doktor Ašraf al Kidreh. Vojnici su zabranili lekarima i članovima porodica nedonoščadi da se približe i kada su ljekari mogli da uđu u utorak uveče pronašli su njihova delimično raspadnuta tijela. Izraelska vojska nije željela odmah da komentariše, navodi Frans pres. Cio svijet je sredinom novembra pratio sudbinu 39 prevremeno rođenih beba u drugoj bolnici u Gazi, bolnici al Šifa, koju je izraelska vojska opkolila i napala.

Osam od tih beba je umrlo zbog nedostatka struje potrebne za inkubatore. Njih dvadeset osam je evakuisano u Egipat gdje su prebačene u bolnicu, mnoge bez svojih porodica, neke su siročići, dok roditeljima drugih nije odobren ulazak u Egipat, prema navodima UN. Tri bebe koje su bile suviše slabe da se prebacuju hospitalizovane su u ustanovi na jugu pojasa Gaze.

Izvor:RTCG