Izvučeni svi radnici iz urušenog tunela

Spasioci u Indiji izvukli su grupu od 41 radnika koji su sedamnaest dana proveli u urušenom tunelu, javlja AP. Tamošnji mediji navode da je grupa radnika izvučena kroz otvor od zavarenih cijevi, koje su spasioci prethodno provukli kroz zemlju i kamenje.

Klizište je 12. novembra prouzrokovalo urušavanje dijela tunela dugog 4,5 kilometara, na oko 200 metara od ulaza. Portparol vlade savezne indijske države Utarakand Kirti Pandvar kaže da je desetak spasilaca radilo tokom noći, ručno kopajući kamenje i krhotine, smjenjujući se u bušenju koristeći ručne alate, nakon što se zbog planinskog terena električna bušilica pokvarila u petak, tokom horizontalnog bušenja s prednje strane.

U nedjelju je započeto pravljenje vertikalnog kanala, korišćenjem nove mašine. Spasilačke ekipe izvukle su radnike na nosilima s točkovima kroz izbušene prostore. Dok su čekali izbavljenje, zarobljeni radnici imali su pristup svijetlu, vodi, kiseoniku i hrani preko endoskopskih rupa koje su izbušene ove nedjelje, saopštili su zvaničnici. Medicinski radnici su dostavljali ljekove i pružali psihijatrijsku pomoć. Zbog problema sa opremom za bušenje operacija spasavanja je odlagana.

Izvor:RTCG