Hamas spreman da produži primirje za dva do četiri dana?

Izvor blizak Hamasu izjavio je danas agenciji Frans pres da je taj palestinski islamistički pokret prenio katarskim i egipatskim posrednicima da se oružane grupe koje drže izraelske taoce slažu da se sadašnje primirje produži za dva do četiri dana. Palestinski pokreti misle da je moguće osigurati oslobađanje dodatnih 20 do 40 izraelskih talaca pored 50 koliko je dogovoreno da će osloboditi u zamjenu za 150 palestinskih zatvorenika tokom četiri dana primirja koje se završava sjutra. Agencija Frans pres odvojeno u analizi navodi da je Izrael pod pritiskom da produži primirje sa Hamasom u Pojasu Gaze, ali da izraelski vojni zvaničnici strahuju da će izgubiti dinamiku koja im je potrebna da "unište" Hamas, što je njihov najavljeni cilj rata.

Sporazum, koji je postignut uz američko, katarsko i egipatsko posredovanje treba prema prvobitnom dogovoru da traje četiri dana, dakle da se završi sjutra uveče, i može biti produžen najviše deset dana. Svakih 24 sata koliko oružje ćuti, desetak izraelskih talaca otetih 7. oktobra treba da bude oslobođeno u zamjenu za tri puta više Palestinaca držanih u izraelskim zatvorima. Prema tome sa svakim danom primirja povećava se broj oslobođenih talaca, što je odgovor na ogromne zahtjeve izraelskog javnog mnjenja, ali istovremeno dozvoljava Hamasu da povrati snagu poslije više nedjelja razornog rata, navodi Frans pres. Istovremeno strane ambasade se aktiviraju da pokušaju da izbjegnu nastavak borbe koje bi dodatno otežao humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Za sada izraelska vojska ne krije da namjerava da se vrati u borbu. Od kada je Hamas upao u Izrael 7. oktobra i ubio oko 1.200 ljudi i oteo oko 240, izraelska vlada je obećala da će "uništiti" Hamas. Time je pravdala neprekidno bombardovanje te enklave pod opsadom gdje je od tada poginulo oko 15.000 ljudi, većinom civila, prema ministarstvu zdravlja Hamasa. Izraleski premijer Benjamin Netanjahu je danas u obilasku Pojasa Gaze, prvom takvom obilasku nekog šefa izraelske vlade od izraelskog jednostranog povlačenja sa te palestinske teritorije 2005. godine, ponovo potvrdio da namjerava da nastavi borbe. "Nastavićemo do kraja, do pobede. Ništa nas neće zaustaviti", rekao je Netanjahu.

Izraelski vojni zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime povjerio je Frans presu "užasnu dilemu" sa kojom se vojska suočava. Što duže traje primirje to više "Hamas ima vremena da povrati svoje kapacitete i ponovo napadne Izrael", rekao je on. Katar koji je sveprisutan od početka krize i gde se nalazi predstavništvo Hamasa aktivira se da osigura da se borbe ne nastave, da bi se "održala dinamika" trajnog primirja, prema portparolu katarskog ministarstva spoljnih poslova Madžedu al Ansariju. "To se može osigurati samo uz političku volju, ne samo sa izraelske i palestinske strane već i sa strane drugih partnera", rekao je on.

Izvor:RTCG