Rat će prestati kada Hamas bude lišen sposobnosti da ubija Izraelce"

Predsjednik SAD Džozef Bajden izrazio je uvjerenje da će rat Izraela protiv Hamasa prestati kada ta ekstremistička organizacija bude lišena sposobnosti da ubija i povređuje Izraelce.

On je apelovao na Izraelce da se uzdrže kada izvode vojne operacije u Al Šitu, najvećoj bolnici u Pojasu Gaze. „Mislim da će stati kada Hamas više nema kapacitet da ubija“, rekao je sinoć Bajden o ratu. Američki lider smatra da je „krajnji odgovor rješenje po modelu dvije države“ i da Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih, prenio je AP. Bajden je to rekao na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsjednikom Kine Si Đinpingom na marginama konferencije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Kaliforniji.

Bajdenova administracija i dalje odbija pozive na prekid vatre i navodi da Izrael ima pravo da se brani posle masakra 7. oktobra, ali podržava kratkotrajnije humanitarne pauze, očekujući da će izraelska strana poštovati pravila rata u sukobu u Gazi, prenijeli su izraelski mediji. Predsjednik SAD je ocijenio da Izrael rizikuje dejstvujući oko bolnice Šifa u Gaza Sitiju, ali da je „jedna stvar potvrđena: Hamas ima štabove, oružje, materijal ispod bolnice“. Izrazio je i nadu da će se postići dogovor o puštanju oko 240 talaca koji se drže u Gazi, zahvaljujući posredovanju Katara.

Izvor:RTCG