Odložena rasprava o potvrdi prijema Švedske u NATO

Parlamentarni odbor turskog parlamenta za spoljne poslove odložio je raspravu o potvrdi prijema Švedske u NATO, bez preciziranja datuma nastavka sjednice.

Nije poznato kada će odbor nastaviti raspravu o protokolu pristupanja Švedske, niti kada će ta tema doći na sjednicu Parlamenta, na evenutalnu definitivnu potvrdu. Turska odugovlači sa ratifikacijom članstva Švedske u NATO, optužujući tu zemlju da je previše popustljiva prema grupama koje Ankara smatra terorističkim, uključujući kurdske militante i osobe koje Ankara krivi za pokretanje neuspjelog državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Turska je takođe bila nezadovoljna zbog niza demonstracija pristalica zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) u Švedskoj, kao i zbog protesta na kojima je spaljivan Kuran. Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan povukao je prigovor na kandidaturu Švedske tokom samita NATO u julu i prošlog mjeseca poslao protokol o pristupanju Švedske NATO turskom parlamentu na ratifikaciju. Turska je promijenila svoju poziciju nakon što je Stokholm obećao jaču saradnju sa u borbi protiv terorizma i podršku ambicijama Ankare da oživi kandidaturu za članstvo u EU.

Pored toga, NATO se složio da uspostavi specijalnog koordinatora za borbu protiv terorizma. Sporazum Turske o članstvu Švedske takođe je povezan i sa naporima Ankare da nabavi nove borbene avione F-16 od SAD kako bi unaprijedila svoju borbenu flotu. Međutim, i američki i turski zvaničnici insistirali su da sporazum o kupovini tih letjelica neće biti vezan za članstvo Švedske u NATO. Predsjednik turskog parlamenta Numan Kurtulmus rekao je svom švedskom kolegi Andreasu Norlenu na video-konferenciji ove sedmice da se nada da će proces biti finaliziran "što je prije moguće", navodi turska državna agencija. NATO zahtjeva jednoglasno odobrenje svih svojih članica za proširenje, a Turska i Mađarska su jedine zemlje koje su do sada odugovlačile po tom pitanju.

Izvor:RTCG