Sjeverozapadna Evropa pod meteo uzbunom zbog jake oluje

Velika oluja sa jakom kišom i snažnim vjetrovima očekuje se u  severozapadnom dijelu Evrope prelazeći preko Velike Britanije, Belgije, Holandije i Francuske.

Ta snažna oluja nazvana Kiran mogla bi na mjestima da donese rafale vjetra do 170 kilometra na čas uz jake kiše, kao i talase od deset metara. Upozorenja se posebno odnose na veliki dio sjeverozapadne Francuske, belgijsku obalu kao i jugoistočni vrh Engleske i Velsa u Velikoj Britaniji.  Ukupno 17 francuskih departmana takođe na jugozapadu i sjeverno od Pariza stavljeni su pod narandžasto upozorenje za plimne talase, vjetar ili kišu koja može da izazove poplave.

Francuska željeznička kompanija SNCF je najavila da prekida saobraćanje regionalnih vozova i više linija brzih vozova TGV. Dva aerodroma u Bretanji zatvorena su dok će u tom dijelu Francuske biti zabranjeno kretanje kamiona  zbog očekivanih jakih udara vjetra. U Velikoj Britaniji narandžasta upozorenja za jak vetar upućena su posebno za jug zemlje, jugozapadni vrh Engleske, Vels kao i ostatak obale Lamanša.

Upozorenja su na snazi od ponoći danas do sjutra uveče, a očekuju se vjetrovi jačine od 100 do 134 kilometara na čas. Velika Britanija je već prije desetak dana bila pogođena olujom Babet u kojoj je pet ljudi izgubilo život zbog velikih poplava koje su zahvatile hiljade kuća. U Belgiji je meteorološka služba izdala narandžasto upozorenje za flamansku obalu i žuto za ostatak zemlje, zbog intenzivnih vjetrova koji se očekuju sjutra, a koji mogu da dostignu jačinu do 110 kilometara na čas. U Holandiji meteorološka služba je ograničila nivo uzbune na žutu za današnji dan.

Izvor;RTCG