Netanjahu: Nema prekida vatre, ovo je vrijeme za rat

Sukob izraelske vojske i Hamasa traje 24 dana. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na zahtjev Ujedinjenih Arapskih Emirata, održaće vanrednu sjednicu o situaciji u Gazi.

Humanitarna kriza se pogoršava – hiljade ljudi upalo je u skladište UN zbog osnovnih životnih namirnica. Izraelska vojska ponovo je izdala hitno upozorenje Palestincima da se izmjeste na jug. Izraelske snage proširile su kopnene operacije u Gazi, dok je Hamas tokom jučerašnjeg dana raketirao centralni dio Izraela. Džejson Li iz palestinskog ogranka dobrotvorne organizacije "Save the children" tvrdi da u Pojasu Gaze na svakih deset minuta pogine dijete.

"Zarazne bolesti su u porastu, zbog prenaseljenosti i nedostatka higijenskih uslova za život. Prijeti opasnost od širenja malih boginja i gripa", kaže Li. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poručio je da njegova zemlja neće pristati na prekid vatre, dodavši da je sada vrijeme za rat. "Kao što Sjedinjene Države ne bi pristale na prekid vatre nakon bombardovanja Perl Harbora ili nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine, Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava sa Hamasom nakon užasnih napada 7. oktobra", rekao je Netanjahu. On je dodao da su pozivi na prekid vatre isto što i "poziv Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu i varvarstvu". "To se neće desiti. Biblija kaže da postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat. Ovo je vrijeme za rat", poručio je izraelski premijer.

Izvor;RTCG