Raketiran centralni dio Izraela, situacija u Gazi sve gora

Dvadeset treći dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelske snage izvele su najjači napad na Pojas Gaze od početka konflikta sa Hamasom.

Premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je druga faza rata protiv Hamasa počela ulaskom kopnenih snaga u Pojas Gaze. Hamas je odgovorio da je spreman da oslobodi taoce otete u napadima na teritoriju Izraela u zamjenu za oslobađanje svih palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao je napade na Gazu "masakrom", Izrael je odgovorio povlačenjem diplomata iz Turske. Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je poslije susreta sa članovima porodica talaca koje pripadnici militantnog Hamasa trenutno drže u Gazi, da je kopnena operacija izraelske vojske povezana sa naporima da se taoci oslobode.

Prema njegovim riječima, ako ne bude vojnog pritiska na Hamas, neće doći do napretka. Situacija u Pojasu Gaze postaje sve očajnija, upozorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš, dodajući da žali što je Izrael, umjesto prijeko potrebne humanitarne pauze koju podržava međunarodna zajednica, pojačao svoje vojne operacije. Gutereš je, kako javlja AFP, to rekao tokom posjete Nepalu, nakon četvorodnevnog boravaka u Kataru. "Situacija u Gazi postaje sve očajnija iz sata u sat", rekao je Gutereš. n je naveo da je potpuno neprihvatljiv broj civila ubijenih i ranjenih u ratu između Izraela i Hamasa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izvor:RTCG