Putin: Sa Turskom gradimo pravedniji svjetski poredak

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu 100. godišnjicu od proglašenja Turske Republike i poručio da će saradnja Moskve i Ankare nastaviti da se razvija.

"Uvjeren sam da ćemo nastaviti da dosljedno širimo obim bilateralnih veza u korist naših prijateljskih naroda, s ciljem da izgradimo pravedniji i demokratskiji svjetski poredak. Rusko-turski odnosi razvijaju se u duhu prijateljstva i susjedstva, što je u potpunosti potvrđeno na našem nedavnom sastanku u Sočiju", rekao je Putin, a prenosi TASS.

On je istakao da "Moskva i Ankara uspješno koordinišu napore u rješavanju ključnih pitanja regionalne i globalne agende". Putin je napomenuo da je Turska tokom proteklog vijeka prevazišla mnoge izazove i postigla univerzalno priznate uspjehe u ekonomskoj, socijalnoj i drugim sferama. Prema njegovim riječima, Turska je "s pravom veoma poštovana zemlja na globalnoj sceni". Velika narodna skupština proglasila osnivanje Republike Turske, sa Ankarom kao glavnim gradom, 29. oktobra 1923. godine. Sovjetski Savez je bio prva zemlja koja je priznala nezavisnost Turske.

Izvor:RTCG