Hamas: Više od 7.000 poginulih u Gazi; Izrael: Broj talaca dostigao 224

Devetnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vojska izvela djelimičnu ciljanu operaciju u sjevernom dielu Gaze. IDF napominje da je operacija dio pripreme graničnog područja za "sljedeću fazu rata", koja bi trebalo da ukuljučuje punu kopnenu ofanzivu.

Savjet bezbjednosti UN ponovo nije izglasao rezolucije SAD i Rusije u kojima se poziva na prekid sukoba u Pojasu Gaze, kako bi se dopremila humanitarna pomoć. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio da će doći do kopnene operacije. Situacija napeta i na Zapadnoj obali poslije upada jevrejskih doseljenika u jedno palestinsko selo.

Izraelska vojska izvela je ‘relativno veliki’ kopneni upad u Pojas Gaze tokom noći, kako bi napala položaje Hamasa, prema radiju izraelske vojske.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji je juče dobio novog predsjednika, republikanca Majka Džonsona, odmah potom je usvojio rezoluciji podrške Izraelu.

Gotovo 50 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, ubijeno je u izraelskim bombaškim napadima na tu palestinsku teritoriju, tvrdi danas portparol oružanog krila Hamasa Abu Ubeida, prenosi Gardijan koji nije mogao da potvrdi tačnost te informacije, prenosi The Guardian.

Izvor: RTCG