Izraelska vojska: Gorivo neće ući u Gazu

Nakon izvještaja da Hamas za oslobađanje 50 dvojnih državljana koje drži kao taoce traži da prethodno Izrael pusti cistjerne sa gorivom u Gazu, portparol IDF kontraadmiral Danijel Hagari rekao je da se to neće dogoditi, objavio jeTajms of Izrael. "Gorivo neće ući u Pojas Gaze.

Hamasu je potrebno za njegovu operativnu infrastrukturu", dodao je Hagari. Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da je napad Hamasa bio traumatičan za Izrael, ali i da je bio katastrofalan za palestinski narod, prenosi Rojters.  "Hamas ne predstavlja palestinski narod“, rekao je Makron novinarima pred palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali, na Zapadnoj obali.Abas je pozvao na hitan prekid "agresije" na Gazu i pružanje zaštite palestinskom narodu. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su  izvele vazdušne napade na tri terorističke ćelije i položaj Hezbolaha u južnom Libanu. Prema IDF, vojni dron pogodio je terorističke ćelije u južnom Libanu, odakle su lansirane protivtenkovske vođene rakete na položaje i obližnje pogranične gradove, prenio je Tajms of Izrael.

S druge strane, baražna raketna paljba pogodila je ranije danas region Tel Aviva tri puta u nekoliko sati, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se na širom području grada. Pogođene su i oblasti istočno od grada oko Arodroma Ben Gurion, kao i mjesta na sjeveru i jugu, objavio je Tajms of Izrael. Pretpostavlja se da su rakete, usmjerene na najnaseljenija područja Izraela, ispaljene iz Gaze.Zvaničnik Hamasa Osama Hamdan pozvao je arapske, islamske zemlje i Ujedinjene nacije da pokušaju da zaustave izraelski napad na Gazu, na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Bejrutu, prenosi Rojters. Hamdan je takođe pozvao arapske zemlje da prekinu svaku normalizaciju diplomatskih odnosa sa Izraelom. Zvaničnik je pozvao na otvaranje prelaza za humanitarnu pomoć, omogućavajući gorivo, pomoć i opremu za uklanjanje ruševina u Gazu.

Izvor:RTCG