Hamas oslobodio još dva taoca, broj poginulih u Gazi prešao 5.000

Izraelska vojska nastavila je granatiranje Pojasa Gaze. Na meti su i položaji Hezbolaha u Libanu. Britanska agencija "Rojters" javlja da je treći konvoj humanitarne pomoći na putu ka Gazi, dok Ujedinjene nacije upozoravaju da je toj oblasti hitno potrebno gorivo "kao voda i hrana".

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozvao je na prekid sukoba da bi se omogućio nastavak isporuke pomoći Palestincima. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom proteklog dana u Pojasu Gaze pogodile oko 320 ciljeva Hamasa i Palestinskog islamskog džihada. Britanska vlada je zaključila da je razornu eksploziju u bolnici u pojasu Gaze 17. oktobra izgleda izazvala raketa ispaljena sa te palestinske teritorije, a ne izraelski napad iz vazduha.

Palestinski Hamas će vjerovatno osloboditi 50 talaca koji imaju dvostruko državljanstvo, prenio je Njujork tajms, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika. List je takođe objavio da je jedan zvaničnik, blizak pregovorima o taocima koji se  vode uglavnom zahvaljujući posredovanju Katara, rekao da je Hamas upozorio kako će u slučaju kopnene invazije oslobađanje talaca biti mnogo manje vjerovatno.

Katar ima bliske veze sa političkim liderima Hamasa koji žive u izgnanstvu u toj zemlji. Kako se navodi u novinskom izvještaju, visoki izraelski vojni zvaničnik je zaključio na osnovu razgovora SAD i Katara da bi Hamas mogao da oslobodi oko 50 dvostrukih državljana odvojeno od svakog šireg dogovora. Hamas i druge palestinske ekstremističke organizacije su otele najmanje 222 Izraelaca i stranih državljana 7. oktobra tokom napada na desetine pograničnih naseljenih mjesta na jugu Izraela u kojima je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Izvor:RTCG