Mediji: Bombardovana područja u blizini tri bolnice u Gazi

Sedamnaesti je  dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vojska nastavila je granatiranje Pojasa Gaze, dok Hamas ispaljuje rakete ka Izraelu. Drugi konvoj sa humanitarnom pomoći koja ne uključuje gorivo, ušao je u Pojas Gaze.

Izrael tvrdi da Hamas drži rakentne lansere pored bolnica i škola. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je Izrael i SAD da bi situacija na Bliskom istoku mogla da izmakne kontroli, ukoliko Izrael ne prekine vojna dejstva u Pojasu Gaze.  Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom proteklog dana u Pojasu Gaze pogodile oko 320 ciljeva Hamasa i Palestinskog islamskog džihada. Izraelska vojska navodi da se napadi fokusiraju na ciljeve koji bi potencijalno mogli da ugroze njene snage, prenosi Tajms of Izrael. Na meti su bili tuneli u kojima su se krili operativci Hamasa i Islamskog džihada, osmatračnice i položaji sa kojih se ispaljuju minobacačke i protivtenkovske navođene rakete. Izraelski ratni avioni bombardovali su područja u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze rano u ponedjeljak, izvijestili su palestinski mediji, ali nije odmah jasno da li su same bolnice pretrpjele štetu. Izraelska vojska nije odmah komentarisala izvještaje, u kojima se kaže da je Izrael izvršio napad u blizini bolnica Šifa i Al-Kuds u gradu Gazi i blizu indonezijske bolnice, na sjeveru enklave. Direktor indonezijske bolnice rekao je za Al Džaziru da je izraelsko bombardovanje izazvalo "ozbiljnu štetu i povrede", ne navodeći detalje.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi izveštaje. Nije bilo neposrednih izveštaja o šteti ili povrijeđenima i u blizini druge dve bolnice. Lideri SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke i Italije tokom telefonskog razgovora o sukobu između Izraela i Hamasa i humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze ponovili su svoju podršku Izraelu i njegovom pravu da se brani od terorizma, istovremeno pozivajući na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civila, sopštila je Bijela kuća. U saopštenju se navodi da su američki predsjednik Džozef Bajden, britanski premijer Riši Sunak i drugi lideri tokom razgovora pozdravili oslobađanje dva američka taoca koja je držao Hamas u Pojasu Gaze i pozvali na hitno oslobađanje svih preostalih talaca. Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tarik Jašarević pozvao je Izrael da preispita naredbu o evakuaciji sjevara Pojasa Gaze, ocjenjujući da je izvršiti tu naredbu "skoro nemoguće".  "Postoje pacijenti koji jednostavno ne mogu da se pomjeraju, mnogi su na mehaničkim respiratorima, ima novorođenčadi u inkubatorima, ljudi u nestabilnom stanju i veoma ih je teško pomjeriti", rekao je Jašarević. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su nastavile napade na još dvije ćelije Hezbolaha u južnom Libanu, kako ne bi dozvolili da izvedu napade na Izarel. IDF navodi da je jedna od Hezbolahovih ćelija, u oblasti planine Dov, planirala da lansira rakete, dok je druga ćelija u sjevernom gradu Matat planirala da ispali protivtenkovske navođene rakete, prenio je Tajms ov Izrael.

Izvor:RTCG