Broj ubijenih Palestinaca u Gazi popeo se na 1.100

Komisija Ujedinjenih nacija saopštila je da već postoje "jasni dokazi" o ratnim zločinima koje su tokom okršaja u Pojasu Gaze, kao i u Izraelu počinile obje sukobljene strane, uključujući ubijanje civila.

Prema posljednjim podacima, gotovo 2.000 je izgubilo život u sukobima. Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je da SAD povećava vojnu pomoć Izraelu da bi se osnažio PVO sistem "Gvozdena kupola". Broj palestinskih smrtnih slučajeva u Gazi popeo se na 1.100, saopšilo je Ministarstvo zdravstva na tom području.

 Najmanje 5.339 drugih je povrijeđeno. Broj mrtvih na Zapadnoj obali popeo se na 27, dodalo je ministarstvo. Najmanje 150 drugih je povrijeđeno, prenijela je Al-Džazira.  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da, iako Izrael ima pravo da se brani od napada, očekuje da odgovor na napad Hamasa bude proporcionalan, prenio je Rojters.

"Naravno, očekujem da kada vidimo odgovore Izraela da oni budu proporcionalni i važno je da se u nastavku sukoba učini sve što je moguće kako bi se izbjegao gubitak nevinih života civila", rekao je Stoltenberg novinarima. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i lider opozicione Stranke nacionalnog jedinstva Beni Ganc postigli su dogovor o formiranju vlade jedinstva, navodi se u zajedničkom saopštenju. Dogovorom je predviđeno i formiranje užeg ratnog kabineta čiji će članovi biti samo Netanjahu, Ganc i ministar odbrane Joav Galan, prenosi Tajms of Izrael.

Izvor:RTCG