Putin: Američka politika na Bliskom istoku je doživjela krah

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je politika Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku pretrpjela krah."Očigledno je da se radi o neuspjehu.

Zašto mislim da je tako? Zato što su SAD praktično odstupile od pređašnjih međunarodnih instrumenata za rješavanje tog problema. Nekoliko zemalja je bilo uključeno u te instrumente, između ostalih i Rusija. Oni su praktično monopolizovali proces rješavanja tog problema“, rekao je ruski lider za televiziju „Rusija 24“. Komentarišući odluku SAD da rasporede nosač aviona kod obala Izraela, Putin je rekao da sa vojne tačke gledišta ne vidi smisao u tome. On je pozvao da se palestinsko-izraelski sukob rješava diplomatijom.

"To bi mogao da bude elemenat vojno-političke podrške. Međutim, po mom mišljenju, sada se ne treba baviti vojnom stranom situacije, nego diplomatijom. Treba tražiti način za prekid borbenih dejstava – što prije, to bolje. Drugo, treba se vratiti pregovaračkom procesu koji treba da bude prihvatljiv za obje strane, uključujući Palestince“, kazao je Putin. On je, takođe, istakao da se mora izbjeći širenje sukoba na Bliskom istoku, jer bi to moglo da ima posljedice po cio svijet. “Naravno, potrebno je po svaku cijenu izbjeći širenje sukoba, jer, ako se to dogodi, to će uticati na međunarodnu situaciju u cjelini, a ne samo na region“, rekao je Putin.

Izvor:RTCG