Ukrajina odbila napade dronovima

Ruske i ukrajinske snage razmijenile su tokom noći napade dronovima, koji su uzrokovali štetu na infrastrukturi u središnjoj Ukrajini i velike nestanke struje u ruskom pograničnom području, izvijestile su dvije strane rano jutros.

Glavni štab vojske Ukrajine objavio je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 24 od 29 iranskih bespilotnih letjelica lansiranih s Krima na južne regije Odese i Mikolajiva, kao i na središnju regiju Kirovograd. Vojska je saopštila da je napad oštetio infrastrukturni objekt u regiji Kirovograd i izazvao požar koji je ugašen. Nije bilo direktnih izvještaja o eventualnim žrtvama. U ruskoj regiji Kursk, koja se graniči s Ukrajinom, struja je nestala u nekim područjima nakon napada ukrajinske bespilotne letjelice tokom noći, rekao je regionalni guverner Roman Starovoit.

"Došlo je do nestanka struje. Ekipe za hitne slučajeve počele su obnavljati snabdijevanje strujom", napisao je Starovoit na Telegram kanalu. On je kazao da su cilj napada bili okruzi Sudžanski, Korenjevski i Gluškovski koji se graniče s ukrajinskom regijom Sumi. Telegram kanal SHOT, pozivajući se na izvore, javio je da je 67 naselja ostalo bez struje. Informaciju nije bilo moguće nezavisno provjeriti.

Izvor:MINA