Namjerna eksplozija oborila avion u kojem je bio Prigožin

Preliminarna procjena američkih obavještajnih službi pokazala je da je namjerna eksplozija izazvala pad aviona u kojem se pretpostavlja da je bio i šef Vagnera Jevgenj Prigožin, prenosi Glas Amerike.

Jedan od neimenovanih američkih zvaničnika rekao je da je utvrđeno da je Prigožin „vrlo vjerovatno“ meta i da je eksplozija u skladu sa Putinovom „dugom istorijom pokušaja da ućutka svoje kritičare“.

Zvaničnici, koji su govorili za AP pod uslovom da ostanu anonimni, nisu iznijeli detalje o tome šta je moglo izazvati eksploziju.

Portparol Pentagona Pet Rajder demantovao je medijske navode da je raketa zemlja-vazduh oborila avion. Nije rekao da li je uzrok eksplozije bomba ili nešto drugo.

"Mlaznjak koji je prevozio osnivača privatne vojne kompanije Vagner i šest drugih putnika srušio se u srijedu ubrzo nakon polijetanja iz Moskve sa tročlanom posadom", saopštila je ruska uprava civilnog vazduhoplovstva.

Spasioci su pronašli deset tijela, a ruski mediji su se pozvali na anonimne izvore u Vagneru koji su rekli da je Prigožin mrtav. Ali nije bilo zvanične potvrde.

Nekoliko ruskih društvenih medija objavilo je da su tijela iz aviona spaljena ili unakažena do neprepoznatljivosti, i da će morati da budu identifikovana pomoću DNK.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da još nema definitivnih dokaza da je Prigožin bio u avionu, ali da je "velika vjerovatnoća" da je mrtav.

izvor-rtcg