Prigožin poginuo u padu aviona

Šef i osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin među deset je osoba koje su stradale u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, sjeverno od Moskve, potvrdila je Rosavijacija, ruska federalna agencija za civilno vazduhoplovstvo. Među stradalima je, kako su naveli, i Prigožinova "desna ruka" Dmitrij Utkin.

Rosaviacija je objavila imena ljudi koji su bili u privatnom avionu Embraer Legacy koji se srušio u blizini Tvera.

Među putnicima bili: Evgenij Prigožin, Sergej Propustin, Evgenij Makarjan, Aleksandar Totmin, Valerij Čekalov, Dmitrij Utkin, Nikolaj Matusejev, prenosi Izvestija.

Među članovima posade su bili: Aleksej Levšin, komandant, Rustam Karimov, kopilot i Kristina Raspopova, stjuardesa.

Tijela svih deset deset osoba izvučena su iz olupine, a operacija potrage je završena, javila je agencija Interfaks pozivajući se na hitne službe, prenosi BBC.

Neposredno prije zvanične potvrde, na Telegram kanalu Gray Zone, za koji se vjeruje da je blizak Vagneru, saopšteno je da je Prigožin poginuo, što je prenio BBC.

Na tom kanalu se navodi da je Prigožin "ubijen kao posljedica akcije izdajnika Rusije".

Kako su precizirale vlasti regiona, na licu mjesta bili su pripadnici bezbjednosnih organa i Ministarstva za vanredne situacije. Oni istražuju detalje incidenta i utvrđuju broj poginulih.

„Rosavijacija“ je saopštila da je pokrenuta istraga povodom nesreće.

Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo potvrdila je da je Prigožin bio na spisku putnika srušenog aviona.

U pitanju je avion Embraer, koji je bio na putu iz Moskve za Sankt Peterburg. Letjelica je pala u blizini mesta Kuženkino, a spasilačka akcija je završena. 

Gubernator Tverske oblasti Igor Rudenja lično se uključio i preuzeo kontrolu nad situacijom.

izvor-rtcg