Indija se sprema za slijetanje na Mjesec

Indija se danas priprema za svoj drugi pokušaj slijetanja na Mjesec, što je istorijski trenutak za najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

Chandrayaan-3, što bi se u moglo prevesti kao "mjesečeva letjelica", planirano je da spusti svoj Vikram lender nešto poslije 18 sati po indijskom vremenu u blizini malo istraženog južnog pola Mjeseca. To bi bilo prvo na svijetu za bilo koji svemirski program.

Prethodni pokušaj Indije propao je 2019. godine, a najnovija misija dolazi samo nekoliko dana nakon što se prva ruska misija na Mjesec u gotovo 50 godina, namijenjena istom regionu, srušila na površinu Mjeseca.

Bivši indijski šef svemira K Sivan rekao je da najnovije fotografije koje je lender prenio nazad daju sve naznake da će, ovoga puta, putovanje uspjeti.

Sivan je dodao da je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) izvršila ispravke nakon neuspjeha prije četiri godine, kada su naučnici izgubili kontakt s lunarnim modulom nekoliko trenutaka prije njegovog planiranog slijetanja.

"Chandrayaan-3 će ići sa većom otpornošću. Imamo samopouzdanje i očekujemo da će sve proći glatko", rekao je Sivan.

Misija je pokrenuta prije skoro šest sedmica pred hiljadama gledala, a trebalo je mnogo duže da stigne do Mjeseca od misija Apollo 1960-ih i 1970-ih, koje su stigle za svega nekoliko dana.

Indija koristi rakete mnogo manje moćne nego što su to činile SAD tada. Umjesto toga, sonda je nekoliko puta obišla Zemlju kako bi dobila brzinu prije nego što je krenula na svoju mjesečevu putanju dugu mjesec dana.

Lender svemirske letjelice, Vikram, što znači "hrabrost", odvojio se od svog pogonskog modula prošle sedmice i šalje slike površine Mjeseca od ulaska u lunarnu orbitu petog avgusta, piše Gardian.

Dan prije slijetanja, ISRO je na društvenim mrežama rekao da se odvija po planu i da je njegov kompleks za kontrolu misije "pun energije i uzbuđenja".

Sivan je takođe dodao da će napori Indije da istraži relativno nepoznati južni pol Mjeseca dati "veoma, vrlo važan" doprinos naučnom saznanju.

izvor-rtcg