EU poziva na odgovornost pučiste u Nigeru za napad na civile i ambasade

Evropska unija (EU) saopštila je danas da smatra odgovornim pučiste koji su preuzeli vlast u Nigeru za "svaki napad protiv civila i diplomatskog osoblja ili zgrada", poslije napada njihovih pristalica na ambasadu Francuske u Nijameju.

"EU će brzo i odlučno podržati odluke Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS)", koja je juče naredila ekonomsku blokadu Nigera, rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borel u saopštenju.

Zapadnoafričke zemlje su juče naložile ekonomsku blokadu Nigera, prekinule sve trgovinske i finansijske transakcije sa tom zemljom, i postavile sedmodnevni ultimatum vojnoj hunti da povratiti ustavni poredak, tvrdeći da ne isključuje mogućnost "upotrebe sile".

Juče je u Abudži u susednoj Nigeriji održan vanredni samit Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (čiji je Niger član sa još 14 zemalja) pod pokroviteljstvom predsjednika Nigerije Bola Tinubua na čelu te regionalne organizacije od početka mjeseca.

ECOWAS je zatražio neposredno oslobađanje predsjednika Nigera Mohameda Bazuma koji se nalazi zatočen u rezidenciji predsjedničke palate i potpuni povratak ustavnog poretka.

Izvor: RTCG