Još 400 miliona dolara američke vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države (SAD) izdvojile su u utorak još 400 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu, saopštio je Stejt department.

U paket su uključeni artiljerijska i municija za protivvazdušne sisteme, oklopna vozila i druga protivoklopna sredstva, kao i druge vrste vojne opreme koje će biti preuzete iz zaliha Sekretarijata za odbranu SAD, prenosi Glas Amerike.

Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken saopštio je da Rusija, koja je započela ničim provocirani rat protiv Ukrajine, može da okonča rat povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine i zaustavljanjem brutalnih napada na ukrajinske gradove i ljudi.

"Dok to ne uradi, SAD i naši saveznici i partneri će stajati uz Ukrajini, koliko god da je potrebno", naveo je Blinken.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je njeno osoblje u nedjelju uočilo protivpešadijske mine na području ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

Mine su postavljene "u tampon zoni između unutrašnjih i spoljnih odbrambenih barijera", naveli su iz Agencije, dodajući da nijesu pronašli mine unutar same elektrane.

Rusija kontroliše tu lokaciju od ranih faza invazije na Ukrajinu, a Agencija je u više navrata upozoravala na opasnost od nuklearne katastrofe u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Šef Agencije, Rafael Grosi, naveo je da mu je rečeno da je postavljanje mina vojna odluka i da je učinjeno u području pod kontrolom vojske.

On je kazao da postojanje takvih eksploziva na lokaciji nije u skladu sa bezbjednosnim standardima Agencije i smjernicama za nuklearnu sigurnost.

“I stvara dodatni psihološki pritisak na osoblje elektrane, čak iako je početna procjena Agencije, zasnovana na vlastitim zapažanjima i pojašnjenjima iz elektrane, da bilo kakva detonacija tih mina ne bi trebalo da utiče na bezbjednosne sisteme”, rekao je Grosi.

IZVOR-RTCG