Policijska tortura nekažnjena, uslovi u zatvorima sve lošiji

Komitet Savjeta Evrope za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) objavio je danas izvještaj  o Crnoj Gori u kome se navodi da je njihova delegacija dobila značajan broj navoda o ozbiljnom fizičkom maltretiranju pritvorenih lica od policijskih službenika.

To uključuje, kako se ističe, optužbe protiv službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, specijalnih jedinica, kriminalističke policije i inspektora iz raznih policijskih stanica koje se nalaze u nekoliko djelova Crne Gore. Komitet navodi da su optužbe uključivale šamare, udarce nogama u glavu, stomak, grudi i ruke te udare po tabanima,  korišćenje elektro-šokova, ogrlica za pse, uz izazivanje osjećaja gušenja kroz stavljanje plastične kese preko glave osumnjičenog, prijetnje pištoljem, prijetnje silovanjem i skidanje osumnjičenih, vezivanje za stolicu i polivanje hladnom vodom. "Pored toga, delegacija je takođe čula za prijetnje upućene djeci ili drugim članovima porodice osumnjičenog da bi se izvršio pritisak da daju priznanje ili da saopšte određene informacije.

Po mišljenju Komiteta, navodne radnje mogu predstavljati mučenje", piše u danas publikovanom izvještaju. CPT je utvrdio da su lica pritvorena u Istražnom zatvoru u KPZ Spuž i istražnom odjeljenju zatvora Bijelo Polje držana duže vreme u lošim uslovima i bez bilo kakvog svrsishodnog režima. Situacija je pogoršana činjenicom da su pritvorenici zatvoreni u svojim ćelijama po 23 sata dnevno mjesecima (pa čak i godinama) uzastopno, uz brojna ograničenja nametnuta od suda tokom pretpretresnog perioda. "Kumulativni efekti ove situacije za pritvorena lica, posebno u Istražnom zatvoru u Spužu, zajedno sa smanjenom učestalošću kontakta sa spoljnim svijetom mogu, po mišljenju Komiteta, da dovedu do nehumanog i ponižavajućeg postupanja. Crnogorske vlasti treba da osmisle i sprovedu sveobuhvatan režim vanzatvorskih aktivnosti za pritvorenike, između ostalih mjera za popravljanje situacije. U svom odgovoru (na izvještaj), crnogorske vlasti se pozivaju na različite mjere, uključujući istrage koje su u toku i neke osuđujuće presude policijskim službenicima u vezi sa konkretnim slučajevima koje je istakao CPT. Dalje, vlast se poziva na programe obuke za policijske službenike i napominje da je povećana upotreba video kamera koje se nose na tijelu od policajaca i poboljšana sredstva za identifikaciju policajaca i opreme koju koriste tokom intervencija. Takođe, navode mjere koje su u toku za jačanje zaštitnih mehanizama protiv zlostavljanja. Osim toga, odgovor se odnosi na poboljšanja materijalnih uslova posjećenih zatvora i dalje planove za izgradnju novog "Zatvora Mojkovac“. Izvještaj i odgovor objavljeni su na zahtjev crnogorskih vlasti", pojašnjava se u izvještaju Komiteta Savjeta Evrope za prevenciju torture i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

  Izvor:RTCG