Izrael napao Liban i pojas Gaze

Izrael je napao pojas Gaze i južni Liban protekle noći, gađajući položaje islamskog ekstremističkog Hamasa u odgovoru na desetine raketa ispaljenih na svoju teritoriju.

Udari iz vazduha počeli su ubrzo poslije ponoći u Gazi, a granitiranje Libana oko četiri sata po lokalnom vremenu. Izraelska vojska je potvrdila da je "pogodila ciljeve, uključujući terorističku infrastrukturu koja pripada Hamasu u južnom Libanu".

To je prvi put da je Izrael potvrdio napad na libansku teritoriju od aprila prošle godine. Ti napadi su najnoviji u iznenadnom porastu napetosti na Bliskom istoku od srijede poslije relativnog zatišja u izraelsko-palestinskom sukobu od početka muslimanskog mjesec posta Ramazana 23. marta. Eksplozije su se čule u području grada Tir u južnom Libanu.

Stanovnik obližnjeg palestinskog izbjegličkog logora Abu Ahmad izjavio je za Frans pres da su najmanje dvije granate pale na logor. Dopisnik Frans presa u tom regionu je rekao da je granata pala na krov kuće pored logora i pričinila materijalnu štetu.

U četvrtak, prvog dana jevrejskog praznika Pashe, oko 30 raketa iz Libana je ispaljeno na sjever Izraela. Povrijeđene su dvije osobe i pričinjena je materijalna šteta.

Takva eskalacija nasilja na izraelsko libanskoj granici nije zabiljeežena od jednomjesečnog rata između izraelske vojske i libanskog proiranskog Hezbolaha od 2006. godine.

 

Izvor: RTCG