SAD uslovile prodaju F-16 aviona Turskoj

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena obavijestila je Kongres o mogućoj prodaji aviona F-16 Turskoj, što bi moglo da pomogne u ubjeđivanju turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da odobri prijem Švedske i Finske u NATO. Odmah je reagovao istaknuti američki senator koji se protivi toj prodaji zbog Erdoganove politike.

Odobrenje prodaje aviona Turskoj u Kongresu malo je vjerovatno sve dok Ankara odbija da odobri članstvo Švedske i Finske u NATO-u, s druge strane mnogi vjeruju da Erdogan neće odobriti proširenje NATO-a, osim ako ne bude uvjeren da će dobiti nove američke avione, pišu svjetski mediji, a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Američka administracija se sprema da traži od Kongresa da odobri prodaju 40 borbenih aviona F-16 Turskoj, pošto je više od godinu dana razmatrala zahtjev Ankare za te avione, rekli su za CNN izvori iz Kongresa.

Ako bi bila odobrena, ta prodaja bi bila među najvećim prodajama oružja u posljednjih nekoliko godina, ukazuje CNN, dodajući da administracija takođe razmatra odvojenu prodaju 40 aviona F-35 Grčkoj.

Prodaja aviona F-16 Turskoj mogla bi, kako navodi CNN, da stavi Ankaru pod pritisak da odobri prijem Švedske i Finske u NATO, što turski predsjednik Erdoan blokira od prošle godine.

Nije poznato kada administracija planira da uputi formalan zahtev Kongresu, što nalaže zakon o prodaji vojne opreme u inostranstvo. Administracija je prošle nedjelje poslala neformalna obaveštenja o mogućoj prodaji odborima za spoljne poslove Predstavničkog doma i Senata.

Izvor: Rtcg