Senat SAD usvojio budžet vrijedan 1.700 milijardi dolara

Senat SAD je u četvrtak usvojio budžet, koji će omogućiti finansiranje vladinih institucija i agencija do septembra 2023. godine. Sveobuhvatni paket potrošnje vrijedan je 1.700 milijardi dolara, od čega je oko 45 milijardi namijenjeno za vojnu i ekonomsku pomoć Ukrajini.

Nakon višednevnih pregovora, senatori su zakon o potrošnji američke vlade usvojili dvostranačkom podrškom sa 68 glasova “za” i 29 glasova “protiv”.Oni su takođe glasali i o 15 uglavnom stranačkih amandmana u odnosu na originalni predlog, koji uglavnom nisu usvojeni, pošto je za to potrebno 60 od 100 mogućih glasova - većina koju nemaju ni republikanci ni demokrate.“Trebalo nam je malo vremena, ali vrijedilo je”, rekao je lider demokrata u Senatu, Čak Šumer, najavljujući glasanje.Meru je podržao i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel, koji je naveo da je razlog za to povećanje od gotovo 10 odsto u potrošnji za vojsku.

Takav stav ne podržavaju mnogi republikanci, posebno iz Predstavničkog doma, navodeći kao razlog nedovoljno vremena za proučavanje tako velikog zakona prije potencijalnog zatvaranja vlade i Božića.Naredni korak prije nego što zakon ode na potpisivanje predsjedniku SAD Džou Bajdenu jeste glasanje upravo u Predstavničkom domu. Očekuje se da će zakon u tom domu Kongresa biti brzo usvojen, pošto demokrate imaju tijesnu većinu. Takođe, Bajden mora da potpiše zakon prije ponoći u petak, kako bi se izbjegla djelimična obustava rada vlade.

Izvor: rtcg