Uhapšen osumnjičeni za napad u Turskoj

Turski ministar unutrašnjih poslova optužio je Kurdistansku radničku partiju (PKK) za bombaški napad na prometnu ulicu u Istanbulu u kojem je poginulo šest osoba. Sulejman Sojlu je otkrio da je osumnjičeni uhapšen.

Šest ljudi je poginulo, a 81 je povrijeđena kada je u poznatoj pješačkoj ulici u Istanbulu, Istiklal, eksplodirala bomba. Turski predsjednik je napad opisao kao teroristički čin."Osumnjičeni je uhapšen", rekao je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu u izjavi koju je objavila agencija Anadolija.“Prema našim nalazima, odgovorna je teroristička organizacija PKK,” rekao je on.

Turski zvaničnici su sinoć kazali kako vjeruju da je napad izvela žena koja je, prema snimcima nadzorne kamere, sjedjela 45 minuta na mjestu eksplozije na šetalištu Istiklal, a minut nakon što je otišla došlo je do eksplozije. Uz pomoć snimaka sa nadzornih kamera utvrdili su da je žena ostavila vreću sa eksplozivom i otišla.Iako je centar Istanbula u prošlosti bio na meti terorista, do sada nijedna grupa nije zvanično preuzela odgovornost za posljednji napad.PKK, koju je Ankara, kao i njeni zapadni saveznici, stavila na crnu listu kao terorističku organizaciju, nastavila je s pobunom za kurdsku samoupravu u jugoistočnoj Turskoj od 1980-ih.Redovno na meti turskih vojnih operacija, grupa je takođe u središtu sukoba između Švedske i Turske, koja od maja blokira ulazak Švedske u NATO, optužujući ga za popustljivost prema PKK.

Govoreći neposredno prije polaska na samit G20 u utorak na Bali, Redžep Tajip Erdogan je govorio o "izdajničkom napadu", dodajući: "Odgovorni će biti kažnjeni".

Izvor: Rtcg