Peking prijeti kontramjerama

Kina je upozrila juče poslije još jedne runde razgovora oko trgovinskog spora s Vašingtonom da bilo koji sporazumi koji budu postignuti neće stupiti na snagu ukoliko se sprovedu prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa o povećanju taksi na kinesku robu.

Upozorenje je izdato preko državne agencije Sinhua poslije današnjeg sastanka u Pekingu američke delegacije predvođene ministrom trgovine Vilburom Rosom s kineskim vicepremijerom Liu Heom na kome se razgovaralo o obećanju Pekinga da će smanjiti svoj trgovinski suficit u odnosu sa SAD.

Ros je rekao da su razgovarali o konkrentnom američkim proizvodima koje bi Kina mogla da kupi kao dio njenog obećanja da će smanjiti trgovinski višak s SAD, ali razgovori su završeni bez zajedničkog saopštenja, a nijedna strana nije objavila detalje.

"Ukoliko SAD uvedu trgovinske sankcije uključujući povećanje taksi svi ekonomski i trgovinski dogovori koje postignu dvije strane neće stupiti na snagu", navodi se u kineskom saopštenju, kako prenosi zvanična novinska agencija Sinhua.

izvor: rtcg