Iran: Desetine mrtvih za nedelju dana

Iranske vlasti poručuju da će ograničavati pristup internetu sve dok ulicama ponovo ne zavlada mir.

Dosad je u demonstracijama koje su pokrenute nakon smrti Mahse Amini stradala najmanje 41 osoba.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi poručuje da bezbjednosne snage moraju odlučno da odgovore na proteste. U međuvremenu, Iranska revolucionarna garda napala je baze "kurdskih ekstremista" na sjeveru Iraka.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da Teheran mora odlučno da odgovori na proteste koji su zahvatili zemlju nakon što je u zatvoru preminula žena koja je uhapšena od strane iranske policije zadužene za očuvanje morala.

Državna televizija objavila je u subotu da je najmanje 41 osoba ubijena u neredima koji su trajali nedelju dana, zvanični podaci tek treba da budu objavljeni. Uhapšeno je 1200 ljudi.

Državni mediji su u subotu citirali Raisija koji je rekao da Iran mora "odlučno da se suprotstavi onima koji se protive bezbjednosti i miru u zemlji".

Raisi je razgovarao telefonom sa porodicom pripadnika dobrovoljačkih snaga Basij, koji je stradao tokom suzbijanja nemira u sjeveroistočnom gradu Mešhadu.

Predsjednik je "naglasio neophodnost da se napravi razlika između protesta i remećenja javnog reda i bezbjednosti a proteste nazvao neredima", prenijeli su državni mediji.

izvor: rtcg