Svijet gubi ako ne spriječi nesreću u Zaporožju

Svijet će izgubiti bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom ako ne preduzme nešto da spriječi nesreću u nuklearnoj elektrani Zaporožje koju trenutno drže Rusi, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ako svijet sada ne pokaže snagu i odlučnost da obrani jednu nuklearnu elektranu, to znači da je svijet izgubio. Izgubiće bitku s terorizmom. I pokleknuti pred nuklearnom ucjenom", rekao je Zelenski u video poruci.

Rusija je preuzela nuklearnu elektranu, najveću u Evropi, ubrzo nakon što je u februaru izvršila invaziju na Ukrajinu ili ono što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom."Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za incidente granatiranja na elektranu prošle sedmice.U prvim napadima 5. avgusta pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori.U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje nivoa radijacije.Ukrajinske vlasti pozivaju na demilitarizaciju zone i povlačenje ruskih vojnika.

Izvor: Rtcg