Ukrajina da bude proglašena za zemlju kandidata za EU

Bezuslovna pobjeda Ukrajine protiv Rusije mora biti uparena sa prihvatanjem Evropske unije da Ukrajina bude nova članice bloka, rekla je Olga Stefanišina, zamjenica ukrajinskog premijera zadužena za evropske i evroatlantske integracije.

U intervjuu za "Newsweek" Stefanišina je rekla da će dugoročno obuzdavanje prijetnje koju predstavlja Rusija predsjednika Vladimira Putina zavisiti od simbioze između Kijeva i Brisela, koja se može ubrzati proglašavanjem Ukrajine "zemljom kandidatom“ bez obzira na sumnje među nekim članova evropskog bloka.

"Apsolutno je jasno, a to potvrđujemo i mi i lideri EU, da nijedna budućnost Evrope nije moguća bez Ukrajine. A nijedna budućnost Ukrajine nije moguća bez Evrope", rekla je Stefanišina.

Članstvo u EU, rekla je Stefanišina, dio je bezuslovne pobjede za koju Ukrajina sada vjeruje da je moguća. Pobjeda Ukrajine, dodala je, predstavljala bi bezuslovnu pobjedu demokratije i bezuslovnu pobjedu pravih vrijednosti.

"Postoji veliki konsenzus, ne samo među liderima EU, već i među transatlantskim partnerima, uključujući SAD, Kanadu i generalno grupu G7, da ako se ovaj rat ne završi bezuslovnom pobjedom Ukrajine, bilo koji drugi scenario je neprihvatljiv. Zato što će ovo biti beskrajan rat, iscrpljujući rat za Ukrajinu i za evropske zemlje koji bi izazvao mnogo globalnih kriza — poput krize hrane, poput energetske krize — i što bi u suštini bio odgovor Putinu da je djeovao efikasno i da sada može da cilja bilo koji drugi glavni grad", rekla je Stefanišina.

Izvor:rtcg