"Vakcinom se godišnje sačuva 5 miliona života"

Globalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) "Svjetska nedjelja vakcinisanja 2022." obilježiće se posljednje nedjelje u aprilu pod geslom "Dug život za sve", uz poruku da se godišnje u svijetu vakcinisanjem sačuva oko pet miliona ljudskih života.Vakcine mogu da zaštite od više od 20 opasnih zaraznih bolesti.

Takođe, ključna su u borbi protiv antimikrobne rezistencije (AMR) jer sprječavanjem bolesti i smanjenjem potražnje za antibioticima čuva se njihova djelotvornost, poručuje SZO uoči Svjetske nedjelje vakcinisanja.Mnoge su nekad smrtonosne bolesti eliminisane zahvaljujući vakcinisanju. Povećanje vakcinisanja i iskorišćavanje punog potencijala istraživanja i inovacija vakcina znači zdraviju budućnost i sigurniji život ljudi, ističe SZO.

Od uvođenja vakcinisanja protiv pandemijskog virusa, samo u evropskoj regiji SZO-a spašeno je gotovo pola miliona života ljudi starijih od 60 godina.No pandemija kovida uticala je i na dostupnost vakcinisanja protiv drugih zaraznih bolesti, što je novi globalni izazov.Globalna pokrivenost vakcinisanja u 2020, prema procjeni SZO-a, pala je na 83%. U istoj godini čak je 23 miliona djece na svijetu ostalo uskraćeno za elementarne vakcine.

Izvor: rtcg