Novim paktom Kina širi uticaj na Južnom Pacifiku

Potpisivanje sigurnosnog sporazuma Kine i Solomonskih ostrva samo nekoliko dana prije posjete zvaničnika američke vlade toj zemlji južnog Pacifika povećalo je zabrinutosti zbog širenja kineskog uticaja u regiji koja je u posljednje vrijeme postala centar geopolitičkog natezanja između Kine i Zapada, pišu svjetski mediji.

Kina tvrdi da je potpisala sigurnosni pakt sa Solomonskim ostrvima, sporazum za koji se Sjedinjene Države i njihovi regionalni saveznici plaše da bi mogao obezbijediti Pekingu vojno uporište u južnom Pacifiku, piše agencija Frans pres (Agence France-Presse).Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Vang Venbin rekao je novinarima 19. aprila da su "ministri vanjskih poslova Kine i Solomonskih ostrva nedavno zvanično potpisali okvirni sporazum o sigurnosnoj saradnji", ne precizirajući kada ni gdje je dokument potpisan.

Nacrt verzije sporazuma, koji je u javnost procurio prošlog mjeseca, uznemirio je zapadne vlade odredbama koje omogućavaju raspoređivanje kineskih snaga u toj pacifičkoj ostrvskoj državi sa oko 800.000 stanovnika, koja je potresena političkim i društvenim nemirima i gdje mnogi žive u siromaštvu.

Prema nacrtu, dodaje Frans pres, naoružana kineska policija mogla bi biti raspoređena na zahtjev Solomonskih ostrva kako bi održala "društveni red". Vang je u utorak optužio zapadne sile da "namjerno preuveličavaju tenzije" oko pakta i doveo u pitanje motive koji stoje iza predstojeće posjete američkih zvaničnika.

Izvor: rtcg