Broj migranata prevazišao prepandemijske cifre

Broj ilegalnih migranata koji su prošle godine prešli na teritoriju EU bio je nešto manji od 200.000 ljudi, što je najveća cifra od 2017. i prevazilazi prepandemijske razmjere, pokazao je novi izvještaj Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu (Fronteks).Kako prenosi portal Balkanska bezbjednosna mreža, najveću ekspanziju doživjela je zapadnobalkanska ruta koja prelazi i preko Srbije.

Prema navodima Fronteksa, broj registrovanih ilegalnih prelazaka migranata u EU u protekloj godini je 57 odsto veći nego u 2020. godini."Tada su restrikcije uvedene zbog pandemije korona virusa u velikoj mjeri smanjile neregularne migracije, da bi se 2021. prevazišao nivo prije pojave korone. To predstavlja određeno iznenađenje s obzirom na brojne restrikcije po pitanju globalne mobilnosti stanovništva", navodi se u tekstu.

Portal dodaje da je ruta koja vodi preko Mediterana zabilježila porast u broju ilegalnih migranata od 83 odsto, ona preko Kipra 123 odsto, a ruta preko Zapadnog Balkana čak 124 odsto.Čak i 2020. godine, kada je ukupan priliv migranata zbog korone bio smanjen za 13 odsto, ruta preko Zapadnog Balkana bila je najaktivnija. U apsolutnim brojevima, međutim, ruta koja migrante preko Mediterana vodi ka EU je i dalje najznačajnija.

Izvor: rtcg