Borelj upozorio Rusiju na posljedice u slučaju agresije na Ukrajinu

Evropska unija (EU) podržava integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine, rekao je šef diplomatije EU, Žosep Borelj i upozorio Rusiju da ne preduzima aktivnosti koje bi dodatno ugrozile stabilnost i bezbjednost te države.

"Svaka dalja agresija protiv Ukrajine imaće velike i ozbiljne posljedice po Rusiju”, poručio je Borelj na neformalnom sastanku ministara bezbjednosti EU, koji se održava u Brestu, u Francuskoj.

Borelj je, kako prenose agencije, odbacio spekulacije da je EU izuzeta iz razgovora koje su SAD i Rusija počele po pitanjima bezbjednosti na evropskom kontinentu sa fokusom na deeskalaciju tenzija u i oko Ukrajine.

On je naglasio da je EU u konstantnim kontaktima sa adminstracijom u Vašingtonu i to ”na svim nivoima” počev od predsjedničkih, preko šefova diplomatija i drugih.

"Razgovori i koordinacija EU i SAD su kontinuirani i tako će biti i u budućnosti. Imamo uvjeravanja da se ništa neće dogovoriti o evropskoj bezbjednosti bez učešća i konsultacija sa Evropljanima”, izjavio je Borelj.

On je poručio da EU nastavlja podršku Ukrajini i to kroz pomoć u jačanju otornosti zemlje protiv hibridnih i sajber napada, ali i finansijskom pomoću od 30 miliona EUR za jačanje logističkih kapaciteta ukrajinske vojske.

Izvor:mina