Rau: Rizik od rata prisutniji nego ikada

Rizik od rata na prostoru Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), veći je nego ikada u posljednje četiri decenije, ocijenio je ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau, predstavljajući prioritete poljskog predsjedavanja tom organizacijom.

Rau je, tokom obraćanja Stalnom savjetu OEBS-a, rekao da su zemlje članice suočene sa brojnim izazovima po mir i bezbjednost.

„Uzroci za rastući strah u našim društvima su vojne konfrontacije, radikalizacija, terorizam, problemi u režimu kontrole ograničenja naoružavanja, pandemija, kršenje sloboda pojedinaca“, poručio je Rau.

On je istakao da će pokušaj rješavanja postojećih konflikata na prostoru OEBS-a biti u fokusu Poljske tokom jednogodišnjeg predsjedavanja tom organizacijom.

„Želimo da posvetimo veću pažnju povećanju bezbjednosti, posebno pronalaženju rješenja postojećih konflikata. OEBS pruža mogućnost iznošenja stavova svih strana“, objasnio je Rau, prenijele su agencije.

On je naglasio je da je neophodno fokusirati se na mirno rješavanje konflikta u Ukrajini, uz poštovanje teritorijalnog intengriteta i suvereniteta te države, u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

Prema riječima Raua, potrebno je pronaći rješenje i za konflikt u Gruziji, ali i privesti kraju rješavanje konflikta oko Transnjistrije i Nadgorno Karabaha, koji utiče na regionalnu bezbjednost.

Izvor:mina