Uhapšeno još skoro 1,7 hiljada ljudi

Kazahstanske vlasti saopštile su danas da su pritvorile još 1.678 ljudi u protekla 24 sata, zbog njihovog navodnog učešća u nasilnim nemirima koji su prošle sedmice potresli tu zemlju.

Time je ukupan broj uhapšenih porastao na 12 hiljada, a otvoreno je više od 300 krivičnih istraga o masovnim nemirima i napadima na policajce, prenosi AP. U Kazahstanu, zemlji bogatoj naftom i gasom i sa populacijom od 19 miliona stanovnika, 2. januara su, zbog skoka cijena goriva, izbili protesti koji su se vrlo brzo proširili širom zemlje. Usljed eskalacije sukoba, vlasti su pokušale da umire demonstrante i najavile ograničenje maloprodajne cijene goriva na 180 dana.

Ipak, tokom narednih nekoliko dana demonstracije su postale nasilne, sa desetinama ubijenih civila i policajaca. Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev je za nemire okrivio teroriste koji imaju podršku iz inostranstva i zatražio pomoć Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti, vojnog saveza predvođenog Rusijom koji se sastoji od šest bivših sovjetskih država.

Izvor:MINA