Potpuni redizajn Euro novčanica do 2024.

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je kako će uskoro pristupiti izmjeni dizajna euro novčanica, a cijeli proces trebalo bi da bude gotov do 2024. godine.

Eurozona, tačnije monetarna unija zemalja članica Evropske unije (EU), formirana je 1. januara 1999. godine, a kovanice i novčanice puštene su u promet 2002. godine.Nakon 20 godina, predsjednica ECB-a Christine Lagarde saopštila je kako je vrijeme da se razmisli o potpunoj promjeni dizajna, prenosi Klix.ba."Nakon 20 godina vrijeme je da preispitamo izgled naših novčanica kako bismo ih prilagodili Evropljanima svih uzrasta i porijekla.

Oni su opipljiv i vidljiv simbol Evrope, posebno u vremenima krize i još postoji velika potražnja za njima", rekla je Lagarde.Kako je podsjetila, novčanice eura su trenutno zasnovane na temama koje se tiču "mostova, prozora i kapija" koje simbolizuju Evropu.Lagarde je navela da će ECB u narednom periodu napraviti fokus grupe kako bi se prikupila mišljenja ljudi širom eurozone o tome kako bi mogle izgledati buduće novčanice.

Izvor: Rtcg