Inflacija u Njemačkoj najveća u tri decenije

Inflacija u Njemačkoj dostigla je najviši nivo u 28 godina, podstaknuta rastom cijena energije i niskom poredbenom osnovicom u prošloj godini kada je privremeno snižen poreza na dodatu vrijednost (PDV) na neke proizvode, izvijestio je Destatis.

Prema podacima statističkog zavoda, potrošačke cijene u Njemačkoj bile su u oktobru 4,5 odsto veće nego u istom mjesecu prošle godine, prenosi Index.hr.

To je najviša stopa inflacije od avgusta 1993. godine, kada je iznosila 4,6 odsto.U septembru su cijene na godišnjem nivou porasle 4,1 odsto.Inflaciju već mjesecima podstiče snažan rast cijena energije koje su u oktobru bile više 18,6 odsto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazali su zvanični podaci.

Cijene lož-ulja dvostruko su više nego u oktobru prošle godine.Kada se isključe energenti, cijene u oktobru su porasle 3,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.U Destatisu izdvajaju i nisku poredbenu osnovicu u drugoj polovini prošle godine kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a kako bi podržala potrošnju u pandemijskoj krizi i probleme u nabavci.

Izvor: Rtcg