Razvili sistem prepoznavanja lica radi identifikacije Palestinaca

Izraelska vojska je razvila sistem prepoznavanja lica radi identifikacije Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, potvrđeno je danas agenciji Frans pres iz izraelske organizacije koja prikuplja svjedočenja vojnika.

Vašington post je prethodno objavio da izraelska vojska koristi tehnologiju "Plavi vuk" već dvije godine, da vojnici fotografišu lica Palestinaca pametnim telefonima i da potom te fotografije šalju u bazu podataka radi procjene da li osobu treba uhapsiti ili ne, na osnovu informacija koje izraelske snage posjeduju.

Američki list se oslonio na svjedočenja nekoliko bivših vojnika data nevladinoj organizaciji "Prekinuti ćutanje", koja se protivi okupaciji Zapadne obale i osuđuje vojne akcije na toj teritoriji okupiranoj od 1967. godine.

Predstavnik te organizacije Ori Givati rekao je Frans presu da vojska šalje svoje pripadnike u patrole po gradovima i selima sa pametnim telefonima, da fotografišu svakog Palestinca koga vide.Poslije fotografisanja na telefonu se pojavi crveno upozorenje ako bi osobu trebalo uhapsiti, žuto kada je neophodno privremeno pritvaranje prije dodatnih konsultacija, ili zeleno ako za tim nema potrebe.

Izvor: Rtcg