Energetska kriza glavna tema Samita EU

Samit Evropske unije održava se danas i sjutra, a glavna tema je rješenje energetske krize. Uoči Samita, predsjednica Evropske komisije pozvala je članice Unije da smanje zavisnost od prirodnog gasa. Rusija istovremeno poziva Njemačku da što prije izda certifikat za gasovod "Sjeverni tok 2" koji može da poboljša snabdijevanje gasom.

Statistika pokazuje da Evropska unija uvozom pokriva 97 odsto potrebne nafte i 90 odsto gasa.Predsednica Evropske komisije podsjeća da se obnovljiva energija može proizvesti i u domaćinstvu i poziva članice da se odvikavaju od gasa i ubrzaju prelazak na čistu energiju kako bi Uniju učinili energetski nezavisnom."Prelazak na čistu energiju nije samo od vitalnog značaja za planetu.

On je ključan za našu ekonomiju i za otpornost na cjenovne šokove energije. Dakle, Evropa se danas previše oslanja na gas.

Uvozimo 90 odsto gasa i to nas čini ranjivima. Odgovor je u diverzifikaciji dobavljača", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.Očigledno je da Evropska unija ne odustaje od svog "zelenog dogovora". To znači - 2050. bez fosilnih goriva iz kojih Unija danas obezbjeđuje 40 odsto struje.

Izvor: Rtcg