Pacijenti umiru zbog nedostatak opreme

Zbog nedostatka medicinske opreme u Tigraju, zaraćenom području u Etiopiji, pacijentkinje umiru poslije porođaja, kao i pacijenti koji ne mogu na dijalizu, saopštila je večeras Kancelarija UN za humanitarna pitanja.

Navode da je 80 kamiona humanitarne pomoći stiglo u Tigraj od 28. septembra do 5. oktobra, ali nije odobrena medicinska oprema."Zdravstvena situacija je posebno zabrinjavajuće zbog nedostatka ljekova i medicinske opreme", dodala je kancelarija UN.

U jednoj bolnici u Tigraju 18 pacijenata je umrlo, među kojima jedno dijete zbog nedostatka opreme za dijalizu."Životi 34 pacijenta su ugroženi ako oprema za dijalizu ne stigne odmah", navela je agencija UN i dodala da ta bolnica nema funkcionalnu mašinu za kiseonik, jer nema rezervnih djelova.Agencija je dodala da je pet porodilja umrlo zbog krvarenja.

Premijer Etiopije Abij Ahmed u novembru 2020. godine pokrenuo je ofanzivu protiv pobunjenika u Tigraju.Premijer, inače dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2019. godine, tada je najavio brzu pobjedu, ali su se sukobi proširili na druga područja Etiopije, što je dovelo da humanitarne krize.

Izvor: Rtcg